tandarts Grimbergen
tandarts Grimbergen
tandarts Grimbergen

Een dringend probleem :

Hier enige tips:

een metaaldraad van het los apparaat :

Het apparaat uitlaten en bellen voor een afspraak. Meestal kan het apparaat gerepareerd worden.

het uitneembaar apparaat drukt op het tandvlees :

Het apparaat uitlaten en bellen voor een afspraak. Er moet iets van het apparaat worden afgeslepen.

er prikt een draad van het vast apparaat in de wang :

Eventueel zelf voorzichtig met een tangetje een stukje van de draad af knippen. Lukt dit niet, doe er dan een bolletje was op en bel voor een afspraak. Als het weekend of vakantie is, kan de tandarts van wacht je helpen. Het draadje moet worden afgeknipt.

er is een bracket los :

Als het niet erg stoort, kan je het laten zitten en bellen voor een afspraak. Als het wel stoort, doe er dan een bolletje was op en bel voor een afspraak.

hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen als ik een apparaat heb :

De tanden moeten bij het dragen van een apparaat bij voorkeur 3 keer per dag worden gepoetst. Wanneer je een apparaat hebt is het poetsen lastiger en zal het dus meer aandacht verdienen dan normaal.

er is een band rond een tand los :

Als je een buitenbeugel eraan vast moet maken: De buitenbeugel niet meer dragen. Doe er evt. een beetje was op en bel voor een afspraak.

Kan je alles eten met een apparaat?

Taai, hard en kleverig voedsel mag je absoluut niet eten. Ten eerste gaat je apparaat hierdoor stuk en ten tweede is het ook moeilijk om dit voedsel te verwijderen van je apparaat. Harde dingen kan je eventueel wel opeten nadat je het in kleine stukjes hebt gesneden, maar je mag nooit iets hards afbijten. Dus je snijdt appels en stokbrood best in kleine stukjes. Chocotof en kleverig snoepgoed zijn zeker uit den boze.

Doet een apparaat pijn?

Daags na het plaatsen van aktieve apparatuur en bij de controles is enige pijn of gevoeligheid normaal. Het kan dan raadzaam zijn zachter voedsel te gebruiken of – bij uitzondering – een pijnstiller in te nemen. Verder is het normaal dat de tanden losser aanvoelen. In het begin moeten ook de tong, de lippen en wangen wennen aan het apparaat. Gebruik de wasstrookjes op de delen die scherp aanvoelen. Deze wasstrookjes worden door ons bij het plaatsen van blokjes meegegeven. Je kan deze altijd bijvragen als ze op zouden zijn.

Krijg je van een orthodontisch apparaat gaatjes?

Rond de blokjes blijven gemakkelijker voedselresten en plaque achter. Hierdoor is het risico op gaatjes groter. Daarom moet je ten minste 2 keer per dag grondig poetsen volgens het instructieboekje dat bij de start van de behandeling wordt meegegeven. Let er vooral goed op om ook het tandvlees mee te poetsen. Je gebruikt het beste een zachte tandenborstel. De tandpasta is ons om het even, zolang er maar fluoride inzit. Je volgt goed de instructies en die speciale fluorbehandeling die werden meegegeven bij de start van de behandeling. Als je je tanden correct onderhoudt krijg je geen gaatjes of witte vlekken op de tanden.

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

Deze vraag wordt waarschijnlijk het meest gesteld, maar is spijtig genoeg niet te beantwoorden. Er zijn immers vele factoren die hierin een rol spelen. Gemiddeld duurt een behandeling met een vaste beugel iets minder dan 2 jaar. Op de afspraak dat de blokjes verwijderd worden, wordt een retentiedraadje gekleefd aan de binnenzijde van je tanden. Deze laten we minstens 7 jaar zitten, en als de mondhygiëne goed is, nog langer.

Wat is de ideale leeftijd om voor een eerste keer op nazicht te komen?

Indien het patiëntje een kruisbeet/dwangbeet vertoont is een bezoek nodig ten laatste op 8 jaar. Er is een extra tussenkomst voor een vroege orthodontische behandeling sinds 1 juli 2009 , deze duurt een half jaar, en moet beëindigd zijn vòòr de 9e verjaardag.

Voor de meeste correcties is een bezoek gewenst rond 10 à 11 jaar, dit om tijdig te kunnen beslissen of er al dan niet een behandeling nodig is. Dan kunnen we een analyse maken  en uitleggen wanneer er best gestart wordt, want dat is voor iedereen anders en hangt af van vele factoren.

Is een los nachtapparaat alleen niet voldoende?

De meeste afwijkingen zijn niet met een nachtapparaat te verhelpen. Als therapie alléén wordt een nachtapparaat maar uiterst zelden gebruikt. Je kan met een dergelijke beugel maar beperkte verplaatsingen gaan uitvoeren. Na de actieve behandeling wordt deze soort beugel wel veel gebruikt om de tanden op hun juiste positie te laten vastgroeien.

Blijven de tanden wel staan?

Heel het leven door verandert het gebit. Naarmate je ouder wordt kunnen kleine veranderingen optreden. Dit is normaal. Vandaar het belang van de retentie-apparatuur, en hoe beter de mondhydiëne, hoe langer deze retentie-apparatuur kan blijven bestaan.

Wat als mijn kind na de leeftijd van 6 nog duimzuigt/tuttert?

Hoe sneller het duimzuigen wordt afgeleerd, hoe beter. De duim zal er immers voor zorgen dat de snijtanden in de boventandboog te veel naar voor worden geduwd en dat de onderkaak in zijn groei wordt afgeremd. Maar het is soms inderdaad een moeilijke opgave.

Is een orthodontische behandeling duur?

De kostprijs van een apparaat hangt af van het type apparaat dat je nodig hebt en de periode dat je deze moet dragen. Voordat er met de orthodontische behandeling wordt gestart, wordt er door ons altijd een uitgeschreven prijsofferte meegegeven. Voor jongeren die bij hun ziekenfonds de aanvraag voor een orthodontische behandeling indienen voor de 15de verjaardag is een aanzienlijke terugbetaling voorzien.

Hoe vaak moet je terugkomen voor je apparaat ?

Meestal is dit een keer per 4 à 6 weken. Telkens wordt gecontroleerd of er voldoende vooruitgang is geboekt, of je de instructies goed hebt opgevolgd, of er problemen zijn geweest sinds de laatste controle en of je goed hebt gepoetst.            Je apparaat wordt dan ook geactiveerd. Als er problemen zijn geweest, vertel je die het best, dan kunnen we er rekening mee houden voor de volgende activaties.

De lange afspraken : plaatsen & afname apparatuur dienen te gebeuren tijdens de schooluren (of de vakanties), een wettig afwezigheidsdocument wordt meegevegeven. Dit is nodig om onze werkuren niet te laten verlopen van 16 uur tot middernacht want dat is helaas voor niemand realistisch.