tandarts Grimbergen
tandarts Grimbergen
tandarts Grimbergen

img_0160doosjes

Eerste afspraak

We luisteren naar jullie wensen. Zijn er functionele klachten of stoort er je iets aan je tanden ?

De tandarts evalueert of er functionele problemen zijn. De tandarts zal in je mond kijken en daarbij vooral letten op de stand van tanden en kiezen, en op de ontwikkeling van je gebit . Zij zal ook letten op het ‘profiel’ van je gezicht en op de stand van boven- en onderkaak. Verder spelen je leeftijd en de lichamelijke ontwikkeling een rol bij deze eerste inschatting.

Tijdens het eerste consult hebben we al een goede indruk van de situatie in jouw mond en van de eventuele behandelingsmogelijkheden. Wanneer het niet nodig is om een apparaat te dragen dan zullen we dat tegen je zeggen. Als we vinden dat een behandeling wel nuttig is én dat de tijd er rijp voor is wordt er voorgesteld om een behandelplan te maken.

Uitgebreid onderzoek

Indien een behandeling wenselijk is of overwogen wordt, en de tijd is er rijp voor volgt een uitgebreid onderzoek. Aan de hand van gipsmodellen , de digitale foto’s, de radiografies, de schedelanalyses wordt geanalyseerd welk behandelplan voor jou het beste is. Het maken van een optimaal behandelplan is het belangrijkste om tot het mooiste resultaat te kunnen komen. Er wordt rekening gehouden met zéér veel factoren oa.

  • het profiel (horizontaal, verticaal, staat de boven/onderkaak te veel naar voor/achter) en de profielanalyse
  • het groeitype
  • de stand van de kaken ten opzichte van mekaar
  • de dikte van de lippen (bijvoorbeeld : bij iemand met zeer dunne lippen proberen we absoluut te werken zonder tanden te trekken, dit zou de lippen nog dunner maken
  • de vorm van de neus
  • de tanden : zijn ze allen aanwezig, is er plaatgebrek, zijn ze juist aangelegd, staan ze juist of geroteerd, passen de beide tandenbogen correct in mekaar, hoe is de inclinatie van de snijtanden
  • is er geen kruisbeet/dwangbeet

Bespreking diagnose en uitvoerig uitleg behandelplan

Dit is een afspraak van een half uurtje waarin wij de gemaakte analyse en het uitgewerkte behandelplan uitleggen. Aan de hand van de foto’s, gipsmodellen, schedelanalyse tonen we je op een heel eenvoudige en heel duidelijke manier waarom het voorgestelde plan het beste resultaat zal geven. Dit is heel erg belangrijk voor de de motivatie van kind/patiënt/ouder.
De afspraak is pas ten einde als écht alles héél duidelijk is en er geen vragen meer zijn.
Ook de prijzen en terugbetaling wordt uitvoerig uitgelegd.
Jijzelf en je ouders moeten beslissen om al dan niet tot behandeling over te gaan.

Actieve behandeling

Brackets, ook wel blokjes genoemd
Met blokjes is het mogelijk om individuele tanden en kiezen (of groepjes tanden en kiezen) te verplaatsen – desgewenst in iedere willekeurige richting. De blokjes worden vaak gebruikt in combinatie met andere soorten beugels.

Uitneembaar apparaat
Met een uitneembaar apparaat zijn er minder tandbewegingen mogelijk als met brackets, doch heeft dit apparaat ook zijn indicatiegebied.

Headgear of buitenbeugel
De headgear is een uitneembare beugel die aan de grote kiezen in de bovenkaak wordt bevestigd. Je kunt deze dus zelf in en uitdoen. Dit apparaat kan oa. fantastisch werk leveren in geval van plaatsgebrek in de bovenkaak.

Activator
De activator is een uitneembare apparaat ook wel een “bijtblok” genoemd. Heel belangrijk is hier dat een activator of funtioneel apparaat enkel maar optimaal werkt zolang je groeit. Op tijd aan een orthodontie-behandeling beginnen kan dus van essentiëel belang zijn.

Evaluatie van het eindresultaat

Jezelf, je vader en moeder en  wij zullen het eindresultaat met elkaar bespreken. Als iedereen helemaal tevreden is zijn we beland aan het einde van de “actieve” behandeling.

Retentie en nazorg

Deze fase is gericht op het vasthouden van het eindresultaat.
Tanden zijn niet zoals bakstenen in een blok cement, ze bewegen achteraf nog graag. De stabilisatiefase van een behandeling is dus even belangrijk dan de behandeling zelf. Dit gebeurt eenvoudig door een draadje dat wordt gekleefd aan de binnenzijde van je tanden

Het goed onderhouden en verzorgen van je gebit en tandvlees is heel belangrijk. De tandplaque (dit is een slijmlaagje op je tanden waarin zich bacteriën nestelen) dient altijd na elke maaltijd verwijderd te worden d.m.v. tandenpoetsen. De tandplaque zit vol bacteriën die schade kunnen toebrengen aan het tandglazuur en tandvlees. Bij het glazuur begint het met ontkalkingen en vervolgens in een verder stadium kunnen gaatjes ontstaan.
Gezond tandvlees is roze van kleur en zit strak om de tanden en kiezen. Vaak zie je juist bij ontstoken tandvlees dat het gezwollen en rood van kleur is, daarnaast gaat het bij het poetsen bloeden. Het bloeden van het tandvlees geeft aan dat er nog steeds een ontsteking aanwezig is. Deze kun je niet anders tegengaan dan door goed en grondig te poetsen.

Het spreekt voor zich dat het noodzakelijk is bij het dragen van een apparaat, dat je veel aandacht geeft aan het goed onderhouden van je gebit en apparaat. Bij een orthodontisch apparaat is het namelijk nog moeilijker om alle tandplaque te verwijderen. Bij de maandelijkse controles zal dit worden nagekeken. Indien nodig geven we een plaqueverklikker mee, dit is een hulpmiddel om je te leren al de plaque van je tanden te verwijderen.

poetsen_01   poetsen_02

poetsen_03   poetsen_04

poetsen_06